От мрежата до Мрежата

Публикациите в тази категория за вдъхновени от 

Когато бях малка всеки ден ходех на пазара “Римската стена” с една малка на вид мрежа.  Не съм съвсем сигурна, но приличаше на тази:
От това време минаха много години. И днес ходя на пазар, но не с мрежа, а в Мрежата.
За кратко време много неща се промениха. Толкова много, че времето не е достатъчно, за да го осъзнаем и премислим. Затова и реших за започна осмислянето на промените от началото.
А според историческите факти, един човек има съществен принос за промяната на мрежата в Мрежата. И името му е Сър Тимъти (Тим) Джон БърнърсЛий.
Преди години ми попадна книгата му Weaving the WEB. Изчетох я на един дъх. Но тогава, признавам си, изобщо не разбрах, значението на направеното от Тим Бърнърс-Лий. Или по-точно въздействието, което ще окаже върху света това, което той е направил. Днес, препрочетох книгата и мога да кажа, че открих в нея други неща. За съжалние много малко у нас се говори за този човек, който според мнозина повече от всеки друг на планетата се бори Мрежата да остане отворена, свободна и да си остане собственост на всички.
И ако искаме да вникнем в съдържанието, а не във формата, на промените около нас, трябва да разберем как е била изплетена Мрежата, както и защо е толкова важно да остане отворена и свободна.
Оставяйки ви да мислите за прехода от мрежата към Мрежата, споделям с вас и виждането на Сър Тим Бърнърс-Лий за следващата Мрежа. Погледайте, послушайте, помислете и споделете – как от мрежата, която държахме в ръцете си, се стигна до Мрежата, която държи всички нас в ръцете си?! Приятно гледане!

Ако сте се замислили, ако видеото ви е харесало, ако смятате, че си струва, можете да ме подкрепите в надпревара за влиятелните личности онлайн с две кликвания. Ако сте кликнали, благодаря ви!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s